torsdag 6 april 2023

13 skrämmande filmer som får dig att hoppa ur stolen (utanför skräckgenren)

När vi tänker på läskiga filmer tenderar våra sinnen att hoppa till skräckgenren. Men några av de mest ryggradsgivande filmerna kommer från oväntade håll. Från psykologiska thrillers till sci-fi och drama, här är de 13 mest läskiga filmerna utanför skräckgenren.

Black Swan (2010): Darren Aronofskys film om en ballerinas nedstigning till galenskap är ett psykologiskt skräckmästerverk.

Donnie Darko (2001): Denna kultklassiker blandar sci-fi, drama och skräck för att skapa en oförglömlig berättelse om tidsresor och öde.

Jaws (1975): Steven Spielbergs klassiska thriller om en människoätande haj lyckas fortfarande göra oss rädda för att simma i havet.

The Silence of the Lambs (1991): Denna kriminalthriller innehåller några av de mest skrämmande scenerna i filmhistorien, inklusive Hannibal Lecters ikoniska flykt.

The Sixth Sense (1999): M. Night Shyamalans övernaturliga thriller höll publiken att gissa ända till slutet, med en av de mest chockerande vändningarna i filmhistorien.

Se7en (1995): David Finchers kriminalthriller om en seriemördare som använder de sju dödssynderna som inspiration för sina brott är både hemsk och tankeväckande.

Misery (1990): Stephen Kings roman om ett besatt fan som kidnappar sin favoritförfattare väcktes till liv i denna skrämmande anpassning.

The Babadook (2014): Den här australiska filmen utforskar sorg, psykisk ohälsa och moderskap genom linsen av ett barnboksmonster som kan vara verkligt eller inte.

The Shining (1980): Stanley Kubricks anpassning av Stephen Kings roman om en familjs nedstigning till galenskap på ett avlägset hotell är en mästarklass i psykologisk skräck.

The Exorcist (1973): Denna ikoniska skräckfilm om en ung flicka besatt av en demon är fortfarande en av de läskigaste filmerna som någonsin gjorts.

Rosemary's Baby (1968): Roman Polanskis film om en kvinna som blir gravid med djävulens barn är en långsam brännskada som utvecklas till ett skrämmande klimax.

The Ring (2002): Gore Verbinskis amerikanska anpassning av en japansk skräckfilm innehåller ett förbannat videoband som dödar alla som ser det inom sju dagar.

It Follows (2014): Denna indie-skräckfilm om en övernaturlig varelse som obevekligt förföljer sina offer är en modern klassiker som får dig att titta över axeln.

Dessa filmer bevisar att skräck kan komma från vilken genre som helst, och att en välarbetad berättelse och starka framträdanden kan skapa skräck som stannar kvar hos dig långt efter att krediterna rullas. Så nästa gång du är på humör för en bra skrämsel, begränsa dig inte till skräckfilmer. Du vet aldrig var du kan hitta nästa pirrande thriller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

7 stora Marvel-karaktärer som inte har fått en MCU-film än

Marvel Cinematic Universe (MCU) har blivit ett kulturellt fenomen under det senaste decenniet. Med över 20 filmer i serien och mer på väg, h...